Prijsuitreiking Ei van Columbus 2010

Tel uit uw winst!

Ruim 200 enthousiaste MKB-ers kwamen op woensdag 19 mei 2010 bij elkaar om de kansen van duurzame innovatie onder de loep te nemen. De uitkomst: duurzaam ondernemen voor MKB-ers loont. De middag bestond uit een plenaire key note speech, workshops, uitreikingen van het Ei van Columbus door minister Huizinga en de eerste resultaten van Doe MEE! – het duurzaamheidprogramma van Syntens.

Zo liet Eugene Randag tijdens zijn key note speech zien dat je als ondernemer met een goed idee en een onderscheidend duurzaam product een nieuwe markt kan aanboren. St. Basics is de Ben & Jerry’s van de t-shirts en boxers voor mannen. Het is naast een duurzaam product ook stijlvol, gemakkelijk online te bestellen én niet te duur.

Tijdens de workshops gingen de deelnemers zelf aan de slag met een case over de haalbaarheid van een elektrische scooter (WIN!). De denkkracht van alle ondernemers werd gebruikt om te kijken naar een kansrijke marktintroductie van de WIN! rondom ecodesign, quick wins, verduurzaming van het productieproces en duurzame keten, financiering en groene marketing. Voornaamste conclusie: bij het uitrollen van een nieuw product komt veel kijken, en dien je als ondernemer niet alleen de technologie en het proces maar juist ook het goede verhaal op orde te hebben.

Tijdens het tweede plenaire programma stond het duurzaamheidprogramma van Syntens Doe MEE! centraal. Uit de pitch-presentaties van Chevalier, Ebretti en Bomefa blijkt dat ondernemers erg geholpen zijn met een klein zetje, van een ondersteuningsorganisatie zoals Syntens. Met een kleine inspanning kunnen unieke verbindingen worden gelegd, die leiden tot een groot resultaat. Een CO2 neutrale drukkerij en printfaciliteit, elektrische scooter, design meubelen voor utiliteitsbouw die ISO 9001 gecertificeerd zijn.

Zodra minister Huizinga arriveerde was het aan Syntens directeur Piet van Staalduinen om de eerste resultaten van het Doe MEE! programma op een e-reader te overhandigen. Minister Huizinga was erg content met deze resultaten. Tijdens haar speech gaf de minister aan dat “duurzaam ondernemen vaak ten onrechte nog gezien wordt als luxe speeltje. Een sterke economie en duurzame innovaties zijn wat mij betreft juist een eeneiige tweeling. De één – een sterke economie – is onlosmakelijk met de ander – duurzame innovatie”.

4 winnaars winnen 50.000 euro

Rambler Social Venture, Elga Hybride Warmtepomp van Techneco Energiesystemen, Sensibel van Royal Haskoning en mGaswinning uit water van Vitens zijn de categorie winnaars van het Ei van Columbus 2010. Zij ontvingen een bokaal en een prijscheque van 12.500 euro. Sensibel is door de vakjury verkozen tot overall winnaar.

Winnaar duurzame maatschappelijke samenwerking: Rambler, Rambler Social Venture.

Rambler Social Venture wint in de categorie Duurzame Maatschappelijke Samenwerking en wint € 12.500,-. Rinske Van Noortwijk: “Rambler Social Venture is een goed uitgewerkt en internationaal initiatief. Het mooie aan Rambler Social Venture is dat het van deze tijd is: jongeren blijven zelf verantwoordelijk voor hun leven. Het helpt hen hun eigen broek op te houden en geld te verdienen.”

Winnaar duurzaam product: Elga Hybride Warmtepomp, Techneco Energiesystemen.

De Elga Hybride warmtepomp wint in de sterke categorie duurzaam product en verdient € 12.500,-. Martin den Harder: “Deze warmtepomp is heel goed bruikbaar en werkt. In vergelijking met andere warmtepompen heeft het veel potentie, omdat het gemakkelijk in alle huizen kan worden ingepast. Op deze manier kunnen veel huizen een grote sprong maken, bijvoorbeeld van een energielabel D naar B.”

Winnaar duurzame dienst: Sensibel, Royal Haskoning.

De geluidsimulator Sensibel van Royal Haskoning wint in de categorie duurzame dienst en verdient € 12.500,-. Rolf Bossert: “Sensibel is een innovatieve dienst die ervoor kan zorgen dat geluidsoverlast als wezenlijke milieufactor een rol speelt bij infrastructurele beslissingen. Sensibel maakt geluidsoverlast aantoonbaar.”

www.geluidsimulator.nl

Winnaar duurzaam produceren: mGaswinning uit water, Vitens

Drinkwaterbedrijf Vitens wint met mGaswinning uit water in de categorie duurzaam produceren en wint € 12.500,-. Joost Bijlsma: “Het winnen van gas uit drinkwater is klaar voor gebruik. Feitelijk bubbelt het zo naar boven. Het mooie van dit initiatief is dat grote kennispartijen tegen elkaar hebben gezegd: wij gaan dit gas met een slimme technologie opvangen. Een enorm herhalingspotentieel!”

Young Reporters

De Young Reporters van de Berger Scholengemeenschap uit Noord Holland ontvingen ook een prijs. Zij ontvingen veel stemmen op hun filmpje, en de Young Reporter vakjury Gerard Dijkema, Joost Bijlsma en Evelien Bosch (NCRV) beoordeelde hun filmpje als beste. Gaan nu met de hele klas naar de experience in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Bekijk het filmpje.

Liselotte van Kuyk, Joey Lusink, Guillermo Griffith, Mel van Duin, Levi Burger van De Berger Scholengemeenschap