Wat is het Ei van Columbus?

Het Ei van Columbus is dé nationale prijs voor duurzame innovatie. Nieuwe initiatieven met ecologisch, sociaal en economisch effect maken kans op het winnen van de prijzen.

Wie kan er meedoen aan het Ei van Columbus?

Professionele organisaties met een initiatief kunnen een inzending versturen. Kleine bedrijven, grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en kennisinstellingen komen in hun categorie in aanmerking voor één van de 5 prijzen. Per initiatief kunt u zich één keer aanmelden.

Waarom het Ei van Columbus?

Deze prijs wordt uitgeschreven door vijf ministeries. Wanneer u in een van de vijf categorieën wint, wordt uw initiatief breed ondersteund. Op deze manier is de prijs goed voor duurzame innovaties en goed voor het imago van uw organisatie.

Bedrijven die meedoen aan het Ei, maken bovendien kans om genomineerd te worden voor de Europese prijs.

Kan ik meedoen aan de prijzen als ik alleen nog maar een idee heb?

De inzending dient innovatief te zijn en een bijzondere bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling. Dit initiatief hoeft niet noodzakelijk al ‘af’ te zijn. Het kan ook een nieuw of aangepast ontwerp of een nieuwe of aangepaste techniek zijn, of een innovatieve toepassing van een bestaand product of bestaande dienst.

Waarom zou ik als organisatie meedoen aan het Ei van Columbus?

Het Ei van Columbus wordt uitgeschreven door zeven ministeries. Voor deze editie organiseert het Ei dit jaar voor het eerst een studentenwedstrijd. Studenten adopteren een genomineerde organisatie die zij het meest vooruitstrevend vinden in duurzaamheid.

De prijs trekt daardoor de aandacht van vakbladen en landelijke media. Meedoen aan de prijs is goed voor uw imago.

Bovendien is meedoen aan het Ei heel gemakkelijk. Wanneer u zich aanmeldt via www.ei-van-columbus.nl krijgt u een inlogcode waarmee u uw eigen pagina kunt aanmaken. Op deze pagina kunt u het publiek informeren over en betrekken bij uw inzending.

De promotiepagina wordt actief gemaakt wanneer u het wedstrijdformulier helemaal heeft ingevuld. Dit wedstrijdformulier wordt beoordeeld door de onafhankelijke vakjury.

Onze organisatie deed twee jaar geleden ook mee aan het Ei. Kunnen we deze editie weer meedoen?

Zolang uw initiatief nog niet heeft gewonnen en nog steeds voldoet aan de categorie omschrijving, kunt u zich via www.ei-van-columbus.nl aanmelden voor de prijs.

Wie beoordeelt de inzendingen?

Inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury. De leden zijn elk deskundigen op verschillende terreinen. De leden hebben op persoonlijke titel zitting in de jury.

Hoe verloopt de procedure?

Tot 1 november kunt u zich aanmelden en inschrijven voor de prijs. Wij adviseren u dat u zich snel aanmeldt: u ontvangt van ons een inlogcode zodat u uw pagina op www.ei-van-columbus.nl naar eigen smaak kunt opmaken.

Pas wanneer u ook het wedstrijdformulier voor de vakjury heeft ingevuld, dingt u mee naar de prijs.

Eind november zal de vakjury beslissen welke 20 genomineerden aanspraak zullen maken op de prijzen. In maart 2010 zal de prijs in de vijf categorieën bekend worden gemaakt. Ook wordt dan de super winnaar verkozen.

Genomineerden voor de Europese prijs zullen in de aanloop naar juni 2010 media aandacht krijgen.